Zondag Dames 1 – AFC

Vandaag stond de eerste thuiswedstrijd van de competitie voor Steeds Hooger gepland. Na de valse start van vorige week, een mooie kans om nu tegen een gelijkwaardige tegenstander te laten zien wat we kunnen!

Aanvangsttijd van de wedstrijd was 14.00 maar Sabine en Jodie waren al om kwart over acht aanwezig, om de vroege vogels van koffie, thee, patat en gehaktballen te voorzien. Bikkels!

Gelukkig bleef het droog en na duidelijke instructies van Ed en Patriek gingen we gretig van start. AFC was een erg jong team. Enkele speelsters waren letterlijk half zo oud als velen van ons. Het was dus zaak om deze puppy’s van het kastje naar de muur te laten rennen en zelf onze “levenservaring” in te zetten om zo wat te forceren.
De eerste minuten hadden we het lastig met de snelheid van AFC, die veel de lange bal hanteerden. Tot echt gevaarlijke kansen leidde dit echter niet. Zelf waren we voornamelijk gevaarlijk via de counter. Na ongeveer een kwartier stoomde Annet (recent verloofd!) op en speelde Anne in de voeten. Die draaide open en stuurde de immer loerende Cheralda diep. Cheralda, weliswaar geen 16 meer, liep toch echt een stuk of wat verdedigers eruit. Ze was niet zelfzuchtig en gaf de bal op het laatst breed op de mee opgekomen Alex, die de bal keurig binnenschoot. Nu ik dit schrijf ben ik erg verbaasd over hoe Alex daar nou ineens kwam. Was ze net zo snel als Cheralda? Hm. Vreemd. Hoe dan ook, 1-0!
We kregen wat meer controle achterin en konden af en toe rond spelen. AFC verdedigde echt op één lijn, wat ervoor zorgde dat er veel ruimte achter de verdediging lag. Sofie zag dit en gaf een subtiele steekbal, die door Anne op waarde werd geschat en in het dak van het doel werd gejaagd; 2-0!
Helaas werd niet lang hierna het slippertje van de week gemaakt, door de verder bijzonder sterk spelende verdediging. Een te korte terugspeelbal werd onderschept door de snelle spits, Yara werd omspeeld en het verschil was weer één. De wedstrijd ging op dit moment gelijk op. Smetje op de wedstrijd was het uitvallen van Sabine, na een ongelukkige sliding op haar enkel. Dolly verving haar op waardige wijze.
Na een smerige overtreding van Geeske (oké, gevalletje aanstelleritis van de tegenstander) kreeg AFC een vrije trap. Deze werd fraai genomen en via de onderkant van de lat stuiterde deze… tsja, speelsters die dichtbij stonden zeiden in alle eerlijkheid óver de lijn. Maar de scheidsrechter besloot van niet, dus daar hadden we een gelukje. Waar AFC nog aan het balen was, speelde Alex weer een diepe bal op Anne, die alle tijd kreeg en besloot de bal in de verre hoek te punteren; 3-1! Er kwamen nog wat kansjes op en neer, maar 3-1 was ook de ruststand.

Na thee, roze koeken, druiven en mandarijnen (BJ neemt haar taak als verzorger van de pauzesnack zeer serieus, mooi om te zien), ging de tweede helft van start.
De eerste minuten verliepen weer wat chaotisch. We kregen de bal achterin niet altijd weg en anders kwam ie ook net zo snel weer terug. Gelukkig stond de organisatie vandaag als een huis dus werd iedere aanval van AFC in de kiem gesmoord. En gelukkig, na een minuut of twintig in de tweede helft gooit Kimmie de wedstrijd definitief op slot, door na sterk doorgaan en het uitkappen van de laatste vrouw goed de 4-1 binnen te schieten. Niet lang daarna wordt Kimmie gewisseld en bestaat het gelegenheidsaanvalsduo uit Jantien (al eerder gekomen voor Anne) en Malena. Dit ging wonderbaarlijk goed, met ook meer ruimte voor de middenvelders, Cheralda, Alex en BJ om erover heen te komen. Bij één zo’n actie weet Cheralda ook haar doelpuntje mee te pikken.
Niet lang voor het einde van de wedstrijd gaat Cheralda een combinatie aan met Malena, waarna Cheralda op onreglementaire wijze wordt afgestopt: penalty! Hierop volgt een nooit eerder vertoond staaltje van onzelfzuchtigheid van onze aanvoerder van de dag, Alex: ze gunt de penalty aan Jantien. Pietnegen twijfelt even, maar neemt dan haar verantwoordelijkheid en schiet de penalty onberispelijk binnen.

6-1 is de eindstand van deze wedstrijd, waarbij we wellicht af en toe wat geluk hadden, maar daarnaast zelf ook geweldig gespeeld hebben; echt als een team. Als we dat blijven doen, kunnen we nog mooie dingen laten zien dit seizoen, te beginnen met volgende week weer een thuiswedstrijd om 12 uur tegen SDZ.