The Rise of Rickspitta9

Zaterdag 11:00. De dag is nog jong, maar over een uur staat Steeds Hooger 7 aan de aftrap van de wedstrijd tegen PPSC 6. Liefst vier mannen komen stevig te laat en brengen het aantal bittergarnituren al vroeg op vier. Martijn Jongmans kan niet zo lang wachten en geniet langs het veld van wat er nog is overgebleven van zijn kapsalon van vannacht. Een goede maaltijd is immers de sleutel tot een goede sportprestatie.

De druk is hoog, na slechts twee punten uit de laatste vijf wedstrijden. De onzekerheid aangaande de tegenstander is minstens zo groot, aangezien het team nieuw is in de competitie. Zou het een al langer bestaand team zijn dat zich aangesloten heeft bij een nieuwe vereniging? Zouden ze gedegradeerd zijn uit een hogere klasse? Niets is zeker en niemand weet wat ons te wachten staat, maar gelukkig is daar de tactische speech van Tom Maas: ‘Rick komt in de bal en Mink gaat diep.. tenzij andersom.’ Na deze Cruijffiaanse kreet is iedereen klaar om de strijd aan te gaan. En wat kan de tegenstander ervan? Het antwoord blijkt simpel: niets.

Al snel in de wedstrijd worden de verhoudingen duidelijk. Het zevende van Steeds Hooger is op alle fronten sterker dan het zesde van PPSC. Mink de Jong scoort dan ook al snel de openingstreffer, na een fijne assist van onze debutant Rickspitta9. Hij kampte de gehele eerste seizoenshelft met een blessure, maar is nu klaar om zijn kunsten te vertonen. Enkele minuten na zijn eerste goal, mag Mink aanleggen voor een vrije trap. Zijn scoringsdrift is onverminderd aanwezig, maar deze wedstrijd laat zich niet kenmerken door de schoonheid van goals. Zodoende verdwijnt de bal via de linker onderkin van een iets te gezette voorstopper net langs een weifelende doelman zonder zelfvertrouwen. Hierna komt de tegenstander terug in de wedstrijd door de 2-1 te maken, maar de zwart-witten laten zich niet gek maken en zoeken direct weer de aanval. Rickspitta9 raakt op fabuleuze wijze de lat, na een fraai afstandsschot met zijn linkerbeen. Naast The Rise of Rickspitta9, hebben wij allen het meest genoten van The Fall of Rickspitta9. Om de lezer een impressie te geven, bekijk de bekende val van nieuwbakken ADO-verdediger Sam Stubbs op de Schotse velden. Mink zet Rick alleen voor de keeper, maar hij delft het onderspitta en struikelt over zijn nog niet ingezette schot. Hierna maakt de debutant het goed, door (opnieuw op aangeven van Mink) de 3-1 binnen te schieten. De keeper ziet er niet goed uit bij deze goal en die vorm trekt hij door naar de 4-1. Hij laat de bal knullig los, waarna Mink alert reageert en wederom scoort. Dan valt King Kjeld in, de man die terug is na hamstringklachten. Met zijn eerste balcontact stift hij de bal bijna over de doelman heen, maar helaas voor Kjeld schuttert de keeper deze keer niet. Vervolgens vindt Kjeld het wel mooi geweest en verlaat hij het veld na twee minuten alweer. In het tweede bedrijf stijgt het niveau van de wedstrijd allerminst. De thuisploeg gaat te veel mee in het spel van de tegenstander en wordt ietwat gemakzuchtig. Mink scoort nog een lelijk doelpunt, Rick luistert zijn debuut op met een tweede goal en Sietse Bennema frommelt er nog een zevende in. Als een echte spits en een egoïstisch gozer, probeert Mink zijn hoofd nog tegen de bal te krijgen om het doelpunt te kunnen claimen. De Vleminkcx 2.0 ontluikt echter in een val tegen de paal en het recht zal zegevieren: Bennema krijgt het doelpunt op zijn naam. Het slotakkoord is voor PPSC, dat na een lange bal ineens voor keeper Kwakernaak staat en zo de 7-2 op het bord zet.

De Tom Maas Troffee is deze week voor niemand minder dan onze doelwachter, Axel. Hij gaat fors door op de bal, als hij moet ingrijpen voordat er een doelrijpe kans ontstaat. De bal bleek echter sneller dan de spits, want waar eerstgenoemde al weg was, stond de spits nog klaar om te incasseren. Axel nam in dit geval mee wat hij mee kon nemen.

De Zweek van de Week is voor Mink, die met de lelijkste vrije trap sinds mensenheugenis doel trof. De treffer is illustratief voor de wedstrijd en de hulp die de tegenstander ons bood.