Red Bull redemption

SVS 11, afkomstig uit Capelle aan den IJssel, komt met knikkende knieën naar Steeds Hooger. Men heeft kennis genomen van het genadeloze pak slaag waar het zevende DVO een week eerder op trakteerde. “En toen.. toen deed Red Bull Sjors nog niet eens mee,” zegt de aanvoerder van de uitploeg met een berustende lach tegen zijn teamgenoten, wetende dat het noodlot nadert. “Wie is Red Bull Sjors?” klinkt het vanuit de hoek van de kleedkamer. De rest van het team zwijgt en na een onheilspellende stilte staat een rechtshalf op. “Dodelijk op de eerste meters, met een onbeperkt loopvermogen. Men zegt dat hij zelfs eens gespeeld heeft na slechts een half uur slaap, puur op de kick van een blik Red Bull.” Angstzweet maakt zich meester van kleedkamer 4, als ondertussen de spits het woord neemt. “Dat is gewoon een mythe, niemand gelooft toch écht dat het waar is?” De doelman tegenover hem reageert fel. “Zeg dat niet! Ik heb het zelf gezien. Een vriend van me voetbalde bij Aeolus, hij speelde linksback en dacht een rustige zaterdag te beleven. Toen ik goed naar de overkant keek, zag ik iemand vastgeketend aan de dug-out staan. Ik had geen idee wat er aan de hand was, tot hij ineens het veld betrad. Zijn teamgenoten schreeuwden uit leedvermaak richting hun tegenstanders lachend ‘Sjors Unchained!’ Die vriend van me stond linksback die dag, tegen hem.” Met een poging tot enige relativering antwoordt de spits: “ja, en? Hij leeft toch nog, stel je niet aan.” Wederom valt een stilte, als de doelman melancholisch naar beneden kijkt. “Dat.. dat weten we niet. Hij heeft na de wedstrijd zijn tas ingeleverd en daarna hebben we hem nooit meer gezien.” Dan klopt plots de scheidsrechter op de deur. “Kom op jongens, we beginnen zo.” De selectie van SVS loopt vervolgens lijdzaam achter de scheids aan. Naar het veld, alwaar ze nerveus hun posities opzoeken.

Bij het zevende zelf gaat niet alles even rooskleurig. Eén uur en vier minuten voor aanvang van de wedstrijd spreekt aanvoerder Kjeld Lam zijn zorgen uit in de groepsapp, als blijkt dat hij als enige aanwezig is. “Waar is iedereen, spelen we uit of zo?” om 10:59, slechts één minuut voor de deadline van aanwezigheid eindigt, kondigt hij de consequentie aan. “Nog één minuut, anders vijftien porties bittergarnituur.” Het sorteert direct een effect, want veertien man staan plotseling naast hem. Eén persoon ontbreekt nog, noeste verdediger Tobias Korving. Hij deinst voor geen spits terug, dus ook niet voor het lappen van een bittergarnituurtje. Ook Tom Maas is nét iets te laat, maar enkel met zijn sliding.

Een intense openingsfase ontvouwt zich, als blijkt dat de mannen van SVS genoeg moed hebben verzameld om tegenstand te bieden. Toch is daar het moment van incasseren, als Reint van der Mast de bal tegen een vijandelijke hand aanschiet en de bal op de stip gaat. De koelbloedige Mink de Jong gaat achter de bal staan en schiet (deze week wel) raak. Even later scoort Oscar de 2-0 en lijkt Steeds Hooger op rozen te zitten, maar niets blijkt minder waar. De mannen uit Capelle weten de aansluitingstreffer te maken, waarna ze niet veel later zelfs gelijk maken. Coach Fokker is helaas niet aanwezig, waardoor een zondebok ontbreekt. Daarom wordt in en om het veld genuanceerd met de tegenvaller omgegaan en wordt er in volledige harmonie geen schuldige aangewezen. Niet veel later ontsnapt Mink aan de verdediging en komt hij oog in oog met de keeper, waarna hij wederom doel treft. Veel tijd om ervan te genieten hebben de Steeds Hoogerianen niet, want al snel is het 3-3. De wedstrijd lijkt uit te draaien op een gelijkspel, maar dan volgt een zinderende slotfase. De gehuurde kracht Jeroen kruipt achter de laatste linie van SVS en wordt (vanzelfsprekend) gezien door de ontembare Red Bull Sjors, die de bal op een presenteerblaadje legt. Jeroen haalt uit en het is 4-3. Tot het laatste fluitsignaal heerst er spanning. Lam weet zelfs nog een gele kaart te pakken. Een dubieuze kaart welteverstaan, zo bevestigt Tom Maas. “Ik vind dit geen overtreding, het bot steekt niet eens uit.” Steeds Hooger weet de overwinning over de streep te trekken en weer drie punten aan het totaal toe te voegen. Sjors Verkoelen met de verlossende assist: de Red Bull Redemption is compleet. Alles lijkt hosanna, tot in de kleedkamer een vooralsnog onbekend selectielid met een haarnetje besluit te douchen. De vrouw in kwestie is naar verluidt wel met een gerust hart en droge haren naar huis gegaan.

Tot slot: welkom bij een nieuwe rubriek, ‘Sliding van de Week’. De winnaar van deze week is.. Tom Maas! Gefeliciteerd Tom. Nét te laat, iets te hard en precies in het gezichtsveld van de scheidsrechter. Dát zijn ze!