The GodFokker

Het is de nacht van vrijdag op zaterdag, als een mysterieuze man zich nestelt in zijn luxueuze faiteuil. Zijn stem is even donker als zijn gedaante en het respect dat hij afdwingt is groot. Ja, hij heeft ter discussie gestaan, maar zijn mannen zijn altijd achter hem blijven staan. Zijn villa in Blijdorp is het hoofdkwartier van Steeds Hooger 7, waar de spelers zijn ring kussen. “Buona sera, fellas. You all come to me in friendship. Tomorrow, we will finish those CWO guys, because they don’t show us respect.” Het is het strijdplan van the GodFokker himself, die als leider het voortouw neemt. De tactiek lijkt veelbelovend en met Fokker terug in het veld, zal menig tegenstander toch even schrikken.

Om 13:30 wordt er afgetrapt bij Sportvereniging Combinatie Wil Overwinnen, te Vlaardingen. En ach, als zij als thuisspelende ploeg zo graag willen overwinnen, wie zijn wij dan om daar geen gehoor aan te geven? Zo geschiedde een historische 6-2, die in Vlaardingen en omstreken nog in den eeuwigheid zal echoën. CWO is de bovenliggende partij, maar aanvankelijk komt Steeds Hooger er enkele keren gevaarlijk uit. Zo wordt Tom Zweekhorst gelanceerd, maar bereikt zijn voorzet nét de inlopende Oscar Hoek niet. Het initiatief blijft bij de Vlaardingers, tot ergernis van speler/coach Richard Fokker. Om een signaal af te geven naar zijn ploeggenoten, gaat the GodFokker fors het duel aan.

Deze sliding van Fokker is als de intercity tussen Rotterdam en Utrecht: veel te laat en als hij je op snelheid raakt, ben je dood. Het blijft tot ieders verbazing bij een vermaning van de scheids. Wel biedt Fokker op keurige wijze zijn excuses aan aan het slachtoffer, daar wij als zevende sportiviteit hoog in het vaandel hebben staan en hijzelf veel waarde hecht aan respect.

Onfortuinlijk genoeg komt CWO uit de vrije trap die volgt op 1-0 en valt nog geen twee minuten later de 2 – 0. De achterstand laat de spelers niet onberoerd. Martijn Jongmans trekt de deceptie niet en spuwt zijn gal. Niet naar ploeggenoten, maar in de nietsvermoedende bosjes die met liefde en zorg geplant zijn. Het was namelijk een zware vrijdagnacht voor Jongmans, maar gelukkig doet het niets af aan zijn chronische lach. CWO blijft drukken en na slordig uitverdedigen van Van Gilst countert de tegenstander scherp en is het 3-0, waarna ook de 4-0 snel valt. Steeds Hooger lijkt een mentale tik te hebben gekregen, maar niets is minder waar. Met een ongekende veerkracht komt de ploeg nog voor rust op 4-2. Na een lange bal is spits Mink de Jong alerter dan de verdedigers en schiet hij raak, waarna Hoek niet voor het eerst dit seizoen Zweekhorst weet te vinden met zijn corner. Zweekhorst kopt gedecideerd binnen en het geloof is terug.

Als de mannen aan de thee zitten, is daar de volgende oppepper. Messias Red Bull Sjors komt tóch nog opdagen. Tot op het bot gemotiveerd betreedt Steeds Hooger het veld om aan de tweede helft te beginnen en even lijken ze zichzelf echt weer in de wedstrijd te knokken. Aanvoerder Kjeld Lam komt oog in oog met de doelman en heeft de aansluitingstreffer op zijn schoen, maar weet helaas niet te scoren. Het tactisch essay van Tom Maas, waarin hij Lam tot targetman benoemt, kan daarmee de prullenbak in. Net als de aspiraties op de aansluiting, als de thuisploeg niet veel later op 5-2 komt en de wedstrijd definitief beslist is. Ze lopen nog uit naar 6-2, waarop coach Fokker nog één keer alles op alles wil zetten om terug in de wedstrijd te komen.

Het middel om dit te bereiken? Zelf als Pinchhitter oorlog maken in de zestien. Als Fokker klaarstaat voor zijn invalbeurt, fluit de scheidsrechter echter al snel af. Hij moet immers de veiligheid van de spelers kunnen garanderen. Met een dikke nederlaag stappen de mannen van het veld en wordt eens te meer bewezen dat een dubbelfunctie als speler/coach niet altijd zijn vruchten afwerpt. Zelfs de groten der aarde, zoals Vincent Kompany en Richard Fokker, ondervinden moeite met de rol. Ondanks het verloop van de wedstrijd zit de selectie na afloop van de wedstrijd gebroederlijk in de sfeervolle kantine, waar the Godfokker andermaal het woord neemt. “Bier and bittergarnituur are everything. Team spirit is more than talent. It is more than the government. It is almost the equal of family.” Zo gaan de heren toch nog met een goed gevoel huiswaarts, als the Godfokker de ware prioriteiten in het leven blootlegt.

De winnaar van de Tom Maas-troffee is deze week, vanzelfsprekend, niemand minder dan Richard Fokker. Zijn onbesuisde overtreding verdient zowel een rode kaart als een vermelding. En zeker nu die kaart achterwege is gebleven, kan de vermelding niet ontbreken. De prijs zal dinsdag uitgereikt worden door Marco Materazzi.