Bekersprookje Zaterdag 1 duurt voort

Door: Rick van Yperen

Sportcomplex ‘De Smeetslandseweg’ stond zaterdag in het teken van het vervolg van de bekercompetitie, waarin Linker Maas Oever 2 (“LMO”) en Steeds Hooger 1 elkaar ontmoetten. Op het in zeer matige staat verkerende kunstgrasveld trapte de thuisploeg om 12.06 uur af voor de start van de wedstrijd, onder gezag van leidsman dhr. H.A. Hauck.

De Blijdorpenaren, die vorige week vertrouwen tankten door een solide 1-3 overwinning op Zestienhoven 4, leken op papier verzwakt door het gemis van een aantal basisspelers, zoals Tjardo Boom, Stijn Timmers, Bart van der Zande en Joshua Brard. De eerste wedstrijdminuten maakten duidelijk dat speler/trainer Bryan Brard zijn elftal daarom met een iets behoudender variant van de gebruikelijke 4-3-3-opstelling het veld op had gestuurd, waarbij zijn ploeg zich liet inzakken en het LMO toestond het initiatief naar zich toe te trekken.

De thuisploeg kon, op wat speldenprikken via de tandem tussen de rechtsback en de rechtsbuiten na, echter geen vuist maken tegen het stugge Steeds Hooger. Het veldoverwicht vertaalde zich niet in concrete mogelijkheden en enigszins tegen de verhoudingen in nam Steeds Hooger na een vlijmscherpe counter in de 12e minuut de leiding. Het was de steeds fitter ogende Dane Brard die op eigen helft in balbezit kwam en spits Rolf van den Broek lanceerde, die zichzelf met zijn kapbeweging een stuk wendbaarder en vooral technisch begaafder dan zijn directe tegenstander toonde en de opgekomen Pieter Vroon in staat stelde om zijn ploeg eenvoudig op voorsprong te brengen. Vroon beloonde zichzelf door na zijn rush van 50 meter voor de 0-1 te tekenen, waarna hij dankbaar de felicitaties van zijn ploeggenoten in ontvangst nam.

Kort na de openingstreffer kroop LMO uit zijn schulp en het was opnieuw de atletische rechtsbuiten die met een lage voorzet, die buiten het bereik van doelman Quinten van Yperen voor het doel langs scheerde, gevaar stichtte. Tot een doelpoging van een LMO’er kwam het echter niet doordat doelpuntenmaker Vroon zich ook een uitstekend verdediger toonde. Zijn verwerking van de voorzet belandde onfortuinlijk op de lat van het eigen doel waardoor de Zuidenaren hun aanvallende intenties gevoelsmatig niet geheel onbeloond zagen worden. Het bleek de opmaak naar de gelijkmaker, want LMO voerde de druk op en kreeg in de 25e minuut een vrije trap op de kop van het strafschopgebied. Van Yperen positioneerde zijn muur zorgvuldig, maar moest het antwoord op de vrije trap schuldig blijven.

Het spelbeeld uit de eerste zette zich in de tweede helft nagenoeg ongewijzigd voort; Steeds Hooger zakte in en loerde op een onoplettend moment van het team van John Retel Hemrich, dat veel bijna-kansen creëerde, maar slordig bleek in de eindpass. In de 55e minuut liep LMO uiteindelijk toch in het Blijdorpse mes. De goed bestickerde René van der Poel ontworstelde zich na een Tom Beugelsdijk-achtige bal van Ties Klapwijk aan zijn tegenstander en stormde met de mee naar voren gesnelde Brard alleen op de keeper af. Van der Poel had de mogelijkheid om Brard in stelling te brengen, maar beproefde met succes zijn eigen geluk. Oog in oog met de bebaarde doelman van LMO rondde hij zakelijk af. Daarmee was het lot van LMO direct bezegeld. Het drong Steeds Hooger ver terug op eigen helft, maar kwam ondanks een aantal zeer hachelijke momenten voor het Blijdorpse doel niet tot scoren.