De taart: Steeds Hooger – Een trofee van regiorijnmondvoetbal.nl

PERNIS – De beroemdste banketbakker van de regio Rijnmond en ver daar buiten, banketbakkerij Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal met een eigen smaak en eigenwijze mening en bovenal de bovenste beste bakker. In twee seizoenen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Kijk daarvoor op de website www.banketbakkerrijdekker.nl Deze week ging de Taart naar Steeds Hooger.

“Weet je,” zegt de bakker nadat hij de Paasdrukte weer heeft overleefd. “Ik heb wel weer eens behoefte aan een portie positief nieuws. Alle knie-, enkel en andere problemen verdienen de Taart elke week opnieuw, maar soms is het alleen maar tranen en tegenspoed. Terwijl het amateurvoetbal ook zo veel leuke kanten heeft om eens bij stil te staan. Ik moest er deze week over nadenken. RVVH zit in veel opzichten in de hoek waar de klappen vallen. Soms eigen schuld, omdat ze hun gelijk proberen te halen ten opzichte van de KNVB en dat is vaak niet slim. Maar bovenop alle ellende kwam deze week in Ridderkerk de mededeling dat Agatowski dit seizoen niet meer in actie kan komen en dat doelman Danny Spelde een schouderblessure heeft opgelopen, waarvan nog maar moet blijken hoe lang hij uitgeschakeld is. Ja, je ziet ik lees de pagina van www.regiorijnmondvoetbal.nl elke dag om op de hoogte te blijven. RVVH had een Taart verdient, maar dat is dan weer een treurig verhaal. De lente is begonnen, de zon schijnt, dus ik vind dat er positieve slagroom op de Taart van deze weer moet zitten. Weet je, ik heb dat verhaal gelezen van Steeds Hooger, dat feitelijk beleefd aan het inwonende GGK heeft gevraagd om naar een ander complex uit te kijken. De club is feitelijk uit de as herrezen en wel zo dat er geen plaats meer is voor de zes elftallen van GGK. Dat is vervelend voor die club, maar prachtig voor Steeds Hooger, dat bij de gemeente Rotterdam feitelijk toch een beetje te boek stond al opgegeven.”

Bakker Dekker heeft het plotseling over een poëtische bui van een club die uit de as is herrezen. “De Phoenix van het Rotterdamse amateurvoetbal. Leuke club, leuke mensen, maar er schijnt alleen iets mis te zijn met het DNA. Ze presteren namelijk niet altijd te goed, maar dat schijnt de sfeer in de vereniging op geen enkele manier te beïnvloeden. Plezier is de basis voor het amateurvoetbal. Niet een voorzitter die zwaait met een oude sok met munten of consumptiebonnen. Het gaat om de lol in het speeltje. Die is hier in Pernis pas weer terug gekomen toen DOTO en Excelsior Pernis samen Pernis werden en weer een vereniging proberen te zijn in plaats van een aftreksel van het betaalde voetbal. Dus back to basic, waar Steeds Hooger nooit anders heeft gedaan. De sfeer die gewaardeerd wordt en de kantine die iets weg heeft van een huiskamer. Daar mag de Taart naar toe. En ik wil geen gips, krukken of andere ellende zien. Alleen lachende gezichten op de foto en blije mensen.”

De bakker der bakker wordt aan de Kanaalweg wordt op zijn wenken bediend. Zelfs de te laat arriverende trainer Richard Steen moet op de foto. “Geen punten, maar wel Taart,” dat kan toch niet voorzitter, klinkt het uit de groep. Er klinkt gelach op, kenmerkend voor de sfeer van de Rotterdamse vereniging die volgend seizoen in Klupp Sportswear speelt. “We groeien, maar in die groei speelden alle elftallen in een andere merk. Geen ramp, maar sommige zaken wilden we wat meer 2.0 maken. Ook bij Steeds Hooger, waar veel kan en mag en vaak ook vrijblijvend is. Maar het prettige is dat de leden het prachtig vinden om met ingang van het nieuwe seizoen allemaal het nieuwe tenue te gaan dragen. We hebben Pim Blokland voor de Klupp-held op bezoek gehad en zo is alles gaan lopen. We hebben een uitstekend contact opgebouwd met het merk. Rotterdamse mensen, mouwen opstropen en doen wat je belooft. Iedereen heeft inspraak gehad op het ontwerp en andere zaken en het is prachtig geworden. Dit tenue hoort een beetje bij het tweede leven van de club. We zijn springlevend en groeien weer. We hebben volgend seizoen zelfs een team met F-jeugd,” aldus voorzitter Sander Vis. “Kan je voorstellen Steeds Hooger volgend seizoen met de jongste leden in de Regio Rijnmond Cup en de Coen Moulijn Memorial Cup. Dat is toch geweldig. Nieuw elan.”

Vis snijdt de Taart der Taarten aan en begint over het verleden van de Rotterdamse vierdeklasser die deze week bekend maakte door te zullen groeien met recreatievoetbal op zaterdag. “Waar mensen vandaan komen is mij vaak een raadsel, maar wel leuk. Mensen komen hier via mond tot mondreclame en uit de wijk Blijdorp. We zitten al een paar jaar in een flow en dat willen we graag zo houden. Het is gewoon prettig dat hard werken door alle mensen achter deze club wordt beloond met een stijgend ledental en zoals vandaag met de Taart. Je ziet die Taart elke week voorbij komen, maar ik had geen idee dat bakker Dekker aan ons zou denken,” aldus Vis. “Steeds Hooger één van de oudste clubs van Rotterdam. In 2017 110 jaar. Wij zijn er sinds 10 mei 1907. Opgericht onder de naam ‘Excelsior’, Latijn voor steeds hoger, maar wie spreekt dat tegenwoordig nog. Steeds Hooger dus, begonnen op de Rotterdamse Veemarkt in het centrum van de stad. Nadat het vee en de handelaren waren vertrokken speelden onze mannen daar hun potjes. Inmiddels zijn we alweer 53 jaar woonachtig in Blijdorp aan de Kanaalweg 84.”

Vis neemt een eerste hapje van zijn Taart. “Zo bakker Dekker is top. De Taart smaakt goed, ik lees daar wel eens over, maar ben blij dat we nu de gelukkigen zijn die de Taart mochten ontvangen. Daar zijn we best een beetje trots op. Steeds Hooger staat voor traditie. Bij ons draait het om pure voetbalnostalgie; om onze roemruchte geschiedenis, om ons ene mooie veld van écht gras (nou ja, een gedeelte dan), het draait om voetbal zoals voetbal bedoeld is, om de derde helft in ons eigen voetbalcafé, om saamhorigheid en om onze clubmensen. Maar bovenal om onze nuchtere en Rotterdamse kijk op het spelletje. Wij hebben hier plezier en met ingang van volgend seizoen ook op zaterdag en met jeugd. Man, wij zijn zo trots op wat er gaande is. Dank de bakker voor De Taart, we hadden niet gedacht dat we in Pernis gewaardeerd zouden worden. Wel zo leuk.”