De Maastrix: Heersende Haan & de Machtige Meester

‘Ever have that feeling where you’re not sure if you’re awake or dreaming?’ Dit lijkt een doodgewone quote uit The Matrix, maar het is uit het leven gegrepen. Uit het leven van Reint van der Mast welteverstaan, die na een lange nacht geen besef heeft van de echte wereld. Enkel zwarte vlekken vestigen zich op het netvlies van Reint, een kater die het voor hem onmogelijk maakt om acte de présence te geven. Een flinke dreun voor de mannen van Zaterdag 7, die het dus zonder sterkhouder Van der Mast moeten stellen. Tom Maas stijgt een plekje in de hiërarchie en profileert zich in de voorbereiding op de wedstrijd als heuse motivator, wat ertoe leidt dat middenmoter Steeds Hooger 7 zich kan meten met de torenhoge favoriet SDV 8. Kan dit de werkelijkheid van Maas zijn, of is het slechts de geveinsde wereld zoals Reint hem in zijn aanhoudende kater beleeft? Een existentiële kwestie die zijn weerga niet kent en de gemoederen in Rotterdam flink bezighoudt.

Binnen deze schijnwerkelijkheid die ‘The Maastrix’ heet, ontvouwt zich de wedstrijd tussen Steeds Hooger en SDV. De tegenstander, die behoudens een nederlaag bij de ongenaakbare koploper louter overwinningen boekte, begint sterk aan de partij en laat al vroeg enkele kansen optekenen. Verandering lijkt broodnodig, en bij wie kom je dan vanzelfsprekend uit? Tom Maas, de man met de macht om iemand uit de simulatie te maaien. Om een signaal af te geven, zet hij precies op tijd zijn sliding in: zes seconden nadat de bal uit het zicht is, landen de noppen van Maas namelijk in zijn tegenstander. ‘Die zes-secondenregel is er niet voor niets’, luidt het credo van Maas. Zelden is een laatste waarschuwing van de scheidsrechter al zo vroeg in de wedstrijd gegeven. Het signaal werpt vrijwel meteen zijn vruchten af, daar nog geen twee minuten later de 0-1 achterstad een feit is, nadat de linksbuiten van de opponent met buitenkant rechts fraai uithaalt.

De mannen van het zevende laten zich niet van de wijs brengen door de achterstand en herpakken zich knap. Ze knokken zich op karakter terug in de wedstrijd, wat zich uit in de vele corners die men krijgt toebedeeld. Hoekschoppen van Oscar Hoek en Mink de Jong zorgen voor veel gevaar, zo weet Tom Zweekhorst de bal bijna binnen te knikken en ziet Bas Groenewegen zijn volley uit de kruising geplukt worden. De zwart-witten tonen geen ontzag voor de Kralingers en laten blijken dat de wedstrijd nog lang niet gespeeld is, onder aanvoering van een uitblinkende Dennis den Haan. Als centrale verdediger smoort hij menig aanval in de kiem en schuift hij in balbezit goed in, waardoor Steeds Hooger op het middenveld aan voetballen toekomt via Hoek. Laatstgenoemde stuurt vanuit het middenveld Mink de Jong de diepte in, die ondanks een uitkomende keeper en de druk van een verdediger de bal zeer koelbloedig in het doel weet te krijgen: 1-1.

In de tweede helft lijkt De Jong zijn tweede goal te maken, maar wordt het doelpunt geannuleerd wegens een handsbal. Steeds Hooger dringt aan en creëert uitstekende mogelijkheden om op voorsprong te komen. Na een voorzet van Michael van der Zwan mikt Zweekhorst net over. De motor op het middenveld levert wederom veel energie en diepte, wat zijn ploeg voortdurend dreiging oplevert. Door ijverig druk te zetten op de verdedigers, die hij zodoende dwingt tot fouten, weet hij de bal te veroveren en alleen voor de doelman te komen. Helaas pareert de keeper de inzet van Zweekhorst en wordt ook de rebound van De Jong gekeerd.

Langzamerhand verdwijnt het momentum grijpen de bezoekers het intitiatief. Even lijkt het alsof de mannen van zaterdag 7 een penalty tegen gaan krijgen na een forse ingreep van Ruud Goedhart, maar de arbiter wuift het weg. SDV blijft echter in de aanval en weet gevaarlijk door te komen, maar de defensie van de thuisploeg blijft alert. Als een voorzet op de vrijstaande spits af lijkt te gaan, gooit Groenewegen zich ervoor en glijdt hij de bal met een uiterste inspanning over de achterlijn. De corner is niet het enige dat hij weggeeft, want in de kleedkamer deelt hij met verve zijn kratje. Niet alleen is hij meester van groep 7, maar ook van de achterhoede en de derde helft. In de kantine worden vervolgens al nieuwe tactieken voorbereid, voor de wedstrijd op 29 februari. Vermoedelijk een wedstrijd beerpong, gedurende een enerverend trainingskamp in de achterhoek. Met tevredenheid wordt er teruggeblikt op de wedstrijd, een keurige 1-1 tegen een relatief topteam. Het veldspel gaat vooruit en de sfeer blijft uitstekend.

De Tom Maas Troffee is als de Gouden Bal: je weet van tevoren al wie er zal gaan winnen. Tom Maas himself claimt de prijs deze week weet, door al vroeg in de wedstrijd toe te slaan. Ruud Goedhart doet nog zijn best, maar weet zich niet serieus in de strijd te mengen.

De Zweek van de Week gaat ditmaal naar topscorer Mink de Jong. Het was dan wel de enige goal, maar zowel de schoonheid als de moeilijkheidsgraad was allerminst gering. Het benodige torinstinct liet zich gelden en maakt de uitverkiezing ondanks het gebrek aan concurrentie tot een niet te bagatelliseren blijk van waardering.