0077: the name is Deveer, Daan Deveer

Feyenoord-PSV, AZ-Ajax en Steeds Hooger-PPSC. Een weekend vol krakers. Na het loodzware Europese programma, waarbij het gros van de selectie op dinsdagavond stevig heeft doorgehaald, moet het zevende weer aan de bak. Ook Dennis den Haan is van de partij. De uitblinker van de wedstrijd tegen SDV was even een twijfelgeval na Ajax-Valencia, maar tot ons genoegen is hij tóch niet van de Van Brienenoordbrug gesprongen. Een belangrijke afwezige is spits Mink de Jong. Normaal gesproken zou hij vervangen worden door Rickspitta9, maar de targetman kent al maandenlang blessureleed. De hoop is gevestigd op gelegenheidsspits Daan Deveer, spelend met rugnummer 77, waarvan men raar opkijkt als hij de parkeerplaats oprijdt in een Aston Martin. Ook aanvoerder Kjeld Lam zit nog in de lappenmand. Zijn afwezigheid laat zich al weken voelen. Een troost is zijn support langs de zijlijn, want zoals het een ware aanvoerder betaamt, is hij er altijd bij. Hij ziet hoe zijn ploeg zich kranig verweert, net als de vrouwen die hij op vrijdagavond tracht te versieren. Helaas wil het in beide gevallen niet lukken. Zaterdag 7 gaat namelijk de rust in met een 1-3 achterstand, na een hattrick van opponent Frenk de Tank. Een hoogtepunt is de goal van Red Bull Sjors, die de bal van een aanzienlijke afstand met een lob de goal in werkt. Zijn afwerktrainingen werpen hun vruchten af: al een half uur voor aanvang van de trainingen staat Sjors aan zijn schot te werken, illustratief voor de professionaliteit van het elftal.
In de rust vindt een wissel plaats: Ruud Goedhart is van plan om geen spaan heel te laten van het toilet, maar toiletpapier ontbreekt. Een ander toilet, voorzien van papier, komt ervoor in de plaats en Goedhart gaat voor glorie. Na de wissel oogt Goedhart in de tweede helft ontlast, en met hem het hele team. Reint van der Mast etaleert zijn geweldige vorm, nadat hij hersteld is van de zwarte vlekken die zich bij het opstaan rond zijn netvlies nestelen. Ja lieve kindertjes, dat zijn de gevolgen als je niet alleen AA drinkt. Terug naar de wedstrijd. Een uitstekende actie van Florian Dijkstra levert de zwart-witten een penalty op, maar wie zal hem nemen? Men kijkt in spanning toe, als plotseling een sterke spits de bal in de handen neemt. Wie is deze moedige man? ‘The name is Deveer, Daan Deveer.’ 0077 is de kalmte zelve als hij zijn aanloop neemt, en hij wacht rustig tot de keeper een hoek uitkiest. Hij jaagt de bal hard doch koel door het midden en de spanning is terug in de wedstrijd, Steeds Hooger dringt aan en creëert meerdere kansen, maar de gelijkmaker blijft uit. Een aloude voetbalwet laat zich gelden: als je je kansen niet afmaakt, krijg je de rekening gepresenteerd. De stand loopt dan ook op tot 2-4. Tom Zweekhorst zorgt al snel voor weer een aansluitingstreffer en de hoop lijkt wedergekeerd. PPSC lijkt om te vallen en de Steeds Hoogerianen dringen verder aan. Uit de counter wordt het echter 3-5, waardoor het verzet breekt en het uiteindelijk nog 3-6 wordt. Teleurgesteld druipen de mannen af naar de kantine, in voorbereiding op de Top 2000 Quiz. Vrijwel iedereen kiest voor het bier, behalve Deveer. ‘A Martini, please. Shaken, not stirred.’
De Maas van de Week is voor.. Tom Maas. Persoonlijk was ik er niet bij en kan ik geen gedetailleerde omschrijving bieden van een mogelijke charge, maar als ik een fictief scenario moet schetsen met een optimaal realisme, is Maas ook deze week de overtuigende winnaar.
De Zweek van de Week is voor.. Richard Fokker. Als Keeper Kwakernaak bij een corner de bal weg wil boxen, stuurt hij de bal tegen het achterhoofd van Fokker, waarna de bal in het doel verdwijnt.