Saturday Night Fever

Steeds Hooger 7 treedt aan tegen niemand minder dan Xerxes DZB, de voormalig club van Willem van Hanegem en wijlen Coen Moulijn. De zwart-witten zijn zwaar gehavend, daar de volgende selectieleden kampen met blessures: iedereen. Ook aanvoerder Kjeld Lam is geblesseerd en heeft het advies gekregen om tegen Xerxes niet in actie te komen, aangezien het er vrijwel wekelijks inschiet bij hem. Zoals het een ware aanvoerder betaamt, negeert Lam het advies van zijn fysio. Zijn oplossing: “ik doe wel gewoon zo veel mogelijk met links.” Uiterst pragmatisch en waterdicht. Al na twee minuten staan we 1-0 achter, zo meldt verslaggever Menno Post in de groepsapp. Nog geen halve minuut later doet Ruud Goedhart een duit in het blessurezakje door een elleboog te koppen. De ruststand zal uiteindelijk een 2-0 achterstand zijn, ondanks de inzet van onze doorbijtende spielführer.

Mink de Jong was er niet bij tegen Xerxes. De spits genoot immers van een weekendje weg, om na de tegenslag tegen CWO het hoofd even leeg te maken. Er gaan geruchten dat Mink tóch gescoord heeft dit weekend. Op z’n Duits, in Düsseldorf, onder het mom van “lelijke doelpunten tellen ook.” Ook Daan Deveer en coach Fokker vertoefden in Duitsland dit weekend, waar laatstgenoemde in de rust een donderspeech gaf door middel van een video op Whatsapp. “Je ziet gewoon uhm, dat je moeite hebt om uhm.. over de zijkanten het ehh.. spel compact te maken.” Het (vermoedelijk niet eerste) biertje in zijn hand komt de poging tot volzinnen van Fokker ogenschijnlijk niet ten goede. Als interviewer Mink vraagt wat we de tweede helft beter gaan doen, antwoordt Fokker gedecideerd: “winnen”. Een indirecte verwijzing naar de wijze woorden van Ernst Happel, “kein geloel. Fußball spielen.” Toeval of niet, de trainer had een goede relatie met Xerxiaan Willem van Hanegem.

In de tweede helft is er weinig verbetering. Liefst vier corners verdwijnen achter de achterlijn. Naar verluidt komt dit niet door onze kwaliteiten, maar spelen er andere krachten. Geruchten over een gesaboteerde hoekvlag nemen toe. De doorgaans betrouwbare bron Tom Zweekhorst stelt: “het veld was gewoon scheef of zo.” Kortom, Xerxes doet er alles aan om ons uit ons spel te halen. Saboteren is dan de meest voor de hand liggende manier, omdat al weken blijkt dat we voetballend gezien nooit in verlegenheid worden gebracht. Ondertussen strooit Red Bull Sjors vrolijk met wat hakjes en gooien Lam en Tom Maas zich met gevaar voor eigen leven voor doelpogingen van de tegenstander. Laatste man Lam doet alles om zijn ploeg terug in de wedstrijd te brengen en snelt met zijn manke rechterbeen naar voren voor de corners. Voor niets, want zoals gezegd: die gaan direct achter. Toch geeft hij de wedstrijd nog wat kleur, door een panna uit te delen aan zijn tegenstander, die zich direct laat wisselen wegens een scheurtje in zijn zelfvertrouwen en eigenwaarde. Oscar hoek stort ter aarde als blijkt dat hij met kramp te maken heeft. Tegenstanders suggereren dat dit door pep komt, maar Hoek verwijst dit direct naar het rijk der fabelen: “ik heb Guardiola al maanden niet gesproken.” Tot ons spijt krijgen we nog twee tegentreffers om de oren, al maken we er ook nog één. Zweekhorst redt de eer en het publiek wordt gek. De sfeer bij Xerxes neemt na deze goal zodanig toe dat de kantine in een heuse disco verandert. Ondanks de nederlaag genieten onder meer Florian Dijkstra, Ruud Goedhart en Martijn Jongmans van de sfeer, waar exotische dancehits gecombineerd worden met verscheidene stroboscopen. Een goed begin van de zaterdagavond. Lekker man, prima zaterdagje. Niks mis mee. Met name Ruud is volledig uit zijn dansplaat gegaan.

De Tom Maas Troffee gaat deze week naar.. “Niemand. Zat geen pit in,” zoals Kjeld Lam het treffend verwoordt. Wel wist Tom Zweekhorst alweer te scoren, wat ons brengt bij ‘De Zweek van de Week’, een prijs die gelijk staat aan de Puscas Award. Gefeliciteerd Zweek, je gaat er vandoor met je eigen prijs.