Katachtige Kwakernaak zet Herres op Hermes

De wedstrijd tegen Hermes begint met een opmerkelijk tafereel. Al in de tweede minuut laten de Schiedammers zien dat ze alles in het werk zullen stellen om ons uit ons spel te halen. En laten we eerlijk zijn, om überhaupt kans te maken tegen ons, is dat geen overbodige luxe. Als het spel stilligt, trekt de doelman van Hermes plotseling zijn broek uit. Na de Schiedammers mede te delen dat wij ‘niet zo’n vereniging’ zijn, blijkt dat de keeper zijn outfit aan een andere speler overdraagt.

Louis van Gaal haalde het tactisch foefje uit met Krul, nét voor de penaltyreeks begon. Hermes doet het al in de tweede minuut. Het sorteert effect, want al snel na de Reversed-Louis komt Hermes op een 0-1 voorsprong. De zwart-witte verdeding stapt iets te laat en de bal ligt in het net. Zo wordt eens te meer benadrukt dat laat stappen het resultaat niet ten goede komt, zowel voor als tijdens de wedstrijd. Steeds Hooger laat zich echter niet van de wijs brengen en laat bij vlagen uitstekend voetbal zien. Met een 4-4-2 in ruit weten de mannen van het zevende hun tegenstander de wil op te leggen. Oscar Hoek, spelend met de punt naar achteren, weet steeds vrij te komen en het spel te verdelen. Zodra de tegenstander hem onder druk zet, komt onze aanvallende middenvelder Tom Zweekhorst echter vrij. Geflankeerd door Red Bull Sjors en Martijn Jongmans vindt Hoek constant de vrije man, waar Hermes geen antwoord op heeft. Het overwicht lijkt al snel beloond te worden, maar een snoeiharde uithaal van Menno Post spat uiteen op de lat. De bal ondergaat zo een lot dat fraaier is dan een doelpunt, maar helaas niet telt. Enkele seconden later is het onze gehuurde spits Erik Vedder die zijn waarde bewijst door een één-twee met Red Bull Sjors op te zetten en de bal af te leggen op Post, die genadeloos uithaalt en het evenwicht herstelt. Vrijwel direct erna is het bijna weer raak, maar vliegt de inzet van Post nét over, na een sterke individuele actie. Post maakt echter toch zijn tweede, als hij uit de rug van zijn tegenstander loopt en scoort. Diepgang is vandaag de sleutel: de naam van Red Bull Sjors is al bekend, maar vandaag inspireert hij zijn hele ploeg, daar zij zo scherp door de tegenstander snijden als Red Bull Leipzig. Dit wordt beloond met de 3-1 als ook Tom Zweekhorst aan de laatste linie ontsnapt en afrondt.

Helaas komt de spanning terug in de wedstrijd. Hoek heeft een spaarzaam slippertje en levert in, waarna de nummer 69 van de tegenstander alleen op doelman Axel Kwakernaak afgaat. Laatstgenoemde komt sterk uit en dwingt zijn tegenstander tot een misser. Het doel niet kunnen vinden is niet handig met nummer 69, maar daar heeft deze spits lak aan. Uit de corner die volgt wordt het helaas alsnog 3-2, tevens de ruststand.

In de tweede helft hanteert Hermes een andere formatie en weet het zich beter te onttrekken aan de Rotterdamse overmacht. Na een goede aanval en dito actie mist Erik een grote kans op de 4-2 en ook Post mist een kans om zijn hattrick te voltooien. Ondertussen dringt Hermes steeds meer aan, maar weet de defensie het gevaar te neutraliseren. Daan Rutten, op een voor hem vreemde positie, en Tobias Korving blinken uit. Ze heersen achterin en blijven rustin in balbezit.

Uit hoekschoppen weet Steeds Hooger Hermes nog nerveus te maken. Bob van Gilst legt af op Daan Deveer, maar het strafschopsgebied is te druk om het doel te vinden. De slotfase is volledig voor Hermes. Ze blijven drukken, maar Kwakernaak weet op de meest bizarre manieren de bal uit zijn doel te houden, met onder meer een redding die doet denken aan die van Maarten Stekelenburg tegen Brazilië. Als de bal onze doelman wel passeert, weet Bas Groenewegen hem van de lijn te halen. De wanhoop bij Hermes neemt toe, maar net voor tijd moeten we toch een tegengoal slikken en wordt de eindstand bepaald op 3-3. Na afloop van de wedstrijd neemt Kwakernaak de complimenten in ontvangst, zelfs van zijn tegenstander. Helaas worden er geen drie punten bijgeschreven, maar het was een spannende pot waarin goed gevoetbald werd. Een zaterdagmiddag zoals we hem graag zien.

De Tom Maas troffee gaat deze week naar Red Bull Sjors. Niet geremd door een uitgerust lichaam komt hij hard in aanraking met een nietsvermoedende linksachter uit Schiedam. Sjors bekroont het ongeval door vervolgens zelf een vrije trap te claimen, maar hij faalt. Wellicht de volgende keer beter Sjors, als je meer dan twee uur geslapen hebt.

De Zweek van de Week is ditmaal voor Menno Post, die zaterdag boven zichzelf uitsteeg en twee fraaie treffers liet optekenen. Heel knap, gefeliciteerd Menno!