Coach Fokker grijpt laatste strohalm, Neerlandse Nedved staat op

Voor Steeds Hooger 7 staat een bezoek aan DVO op het programma. De ploeg van Richard Fokker kent een tumultueus begin, daar het lang onzeker is wie de tenues ophaalt. De media krijgen lucht van de zaak en de geruchten dat spelers een statement willen maken tegen Fokker nemen hardnekkige vormen aan. Dit alles na een week die al zo roerig was, nadat de harde kern van zaterdag 7 met verhuisdozen voor het Maasgebouw stond, voor de technische staf én de directie. Vanuit het Maasgebouw klonk een verbaasde reactie uit de mond van Feyenoords woordvoerder Raymond Salomon. ‘Het bestuur van Steeds Hooger zit hier niet, mannen. Sterker nog, wij hebben zelf niet eens een bestuur, dus er valt niet echt veel te verhuizen.’ Elders hebben de hooligans vervolgens een bushokje kapot gemaakt, wat het voor hen toch nog een zeer bevredigende avond maakte. En de tenues? Die vinden uiteindelijk hun weg naar Vlaardingen, maar waar rook is, is vuur. Het feit dat #FokkerOut trending was op Twitter zal ook de bewindvoerder van Steeds Hooger niet onberoerd laten. Dat laatstgenoemde gesignaleerd is met Dick Advocaat zou volgens hem louter berusten op ’toeval’. Boze tongen beweren echter dat Advocaat wel degelijk in beeld is om het seizoen af te maken.

Bij het treffen met DVO staat Fokker nog voor de groep en zijn team opent scherp, maar helaas geldt dit niet voor de grensrechter. De vlag gaat onterecht de lucht in als Mink de Jong los is van de verdedigers en alleen op het doel af kan gaan. Het is al snel duidelijk dat Fokker zijn spelers geïnstrueerd heeft om hoog druk te zetten, wat leidt tot onzekerheid in de opbouw bij DVO. De Jong komt door deze pressie tot kansen, maar weet het doel niet te vinden. Even later is het wel raak, als Oscar Hoek middels een corner Tom Zweekhorst weet te vinden, die de bal uitstekend inkopt. Daarna ontbreekt het spits De Jong aan geluk, als hij de bal subtiel over de keeper stift, maar de bal op de paal ziet belanden. Bij zijn volgende kans is het wel raak. In eerste instantie schiet hij van dichtbij op de keeper en in de tweede en derde instantie ook, maar dán heeft de keeper toch echt geen antwoord meer en is het 0-2, tevens de ruststand. Speculaties over wrijving tussen Fokker en zijn spelersgroep kunnen naar het rijk der fabelen worden verwezen, daar De Jong de goal viert door zijn zwart-witte shirt ietwat naar boven te trekken, zijn kraag omhoog te doen en met de allure van Eric Cantona te wijzen naar de tekst op het shirt dat hij eronder draagt: ‘In Fokker We Trust’. Even wordt het oorverdovend stil aan de Marathonweg te Vlaardingen.

In de tweede helft begint Steeds Hooger zeer nonchalant en staat het de tegenstander toe om aan aanvallen te denken, maar die gedachten kunnen definitief de prullenbak in als uitblinker Zweekhorst na een prachtige combinatie met Hoek de 0-3 maakt. Het is Michael van der Zwan die enkele minuten later vanaf de linkerkant naar binnen trekt, twee man passeert en de bal in de verre hoek legt om de stand naar 0-4 te tillen. Tom Maas pakt daarna op karakteristieke wijze geel. Een uiterst objectieve bron stelt dat dit een arbitrale dwaling was: ‘het was een keurige sliding op de bal. Wellicht iets te laat, maar geen geel,’ aldus Maas zelf, die sportieve revanche neemt door op aangeven van De Jong de 0-5 binnen te werken. Met een klinkende overwinning lopen de Steeds Hoogerianen het veld af, waar Hoek door de tegenstander geprezen wordt om zijn spel en kapsel, en met niemand minder dan Pavel Nedved wordt vergeleken. De voormalig speler van Juventus is trots op de vergelijking, zo geeft de technisch directeur van de Oude Dame aan in een exclusief interview: ‘spal jsem ve stále vyšším pyžamu. Jako dítě mi bylo dovoleno zůstat déle, když hráli Rotterdammers. Jejich černobílý dres je také důvodem, proč jsem si vybral Juventuse.’Enigszins geïrriteerd vraag ik hem of hij het in een verstaanbare taal zou kunnen verwoorden. Ik doe namelijk ook gewoon mijn werk en ben niet naar Turijn gekomen om naar gebrabbel uit de Balkan te luisteren. Dit blijkt niet mogelijk, maar tot mijn genoegen is de zaakwaarnemer van de Tsjech aanwezig. Niemand minder dan Mino Raiola fungeert vervolgens als tolk. ‘Ik sliep vroeger altijd in een Steeds Hooger pyjama. Als kind mocht ik langer opblijven als de Rotterdammers speelden. Hun zwart-witte tricot is ook de reden dat ik voor Juventus koos.’ De vraag of hij een technische functie bij Steeds Hooger ambieert, doet de Tsjech glunderen. ‘Haha, tsja… ik heb nu gewoon een contract bij Juve. Meer kan ik er niet over zeggen.’

Even is de rust wedergekeerd, zit Fokker weer iets steviger in het zadel en kan Advocaat zijn geld weer gaan tellen, want Steeds Hooger 7 zet de weg naar boven in.