KNVB zet 17-jarige Steeds Hoogeriaan Amadou Bah weer voor een jaar buitenspel

De 17-jarige vluchteling Amadou Bah mag voor het tweede opeenvolgende jaar geen wedstrijden spelen in het eerste elftal van R.V. & A.V. Steeds Hooger vanwege starre houding KNVB.

Afgelopen week is door het bestuur van Steeds Hooger andermaal het bericht van de KNVB ontvangen dat de club Amadou ook komend seizoen niet mag opstellen in wedstrijden van het eerste team. Het bestuur van de zondag vierdeklasser kan hier op geen enkele wijze begrip voor opbrengen en wenst opheldering.

Richard Steen geeft in zijn rol als Bestuurslid Algemene zaken een toelichting op de gang van zaken: “Amadou verhuisde in april 2018 van Gouda naar Rotterdam en meldde zich in juli van datzelfde jaar bij onze club. Aangezien Amadou in het seizoen 2017 – 2018 voor SV Gouda was uitgekomen was het niet mogelijk om hem in de A-categorie, waarin ons eerste elftal speelt, speelgerechtigd te krijgen. Na zijn inschrijving heeft hij dus, naar ieders tevredenheid, 24 potjes in het tweede elftal gespeeld.”

In het huidige seizoen 2019-2020 zou Amadou dus zijn langverwachte opwachting gaan maken in het eerste elftal, het team waar hij al die tijd meetrainde en zijn draai had gevonden. Iedereen keek ernaar uit, Amadou voorop. “In juli 2018 is Amadou bij de club binnen komen lopen omdat hij, ook in Rotterdam, graag wilde voetballen. Hij kon alleen in het Frans communiceren en was op zoek naar zijn weg in een totaal ander land. Hoe anders is het nu een jaar later. Amadou is helemaal opgebloeid, spreekt inmiddels heel goed Nederlands, gaat naar school en heeft inmiddels een baan waarmee hij zijn centjes verdient. Hij heeft de lach aan zijn kont hangen en is inmiddels een zeer gewaardeerd lid van onze club. Hij heeft duidelijk zijn weg gevonden en is hier eigenlijk een beetje een cultfiguur geworden” aldus de beschrijving van Richard Steen.

Maar niets is minder waar. Steeds Hoogers wedstrijdsecretaris Ruud van der Wel ontdekte dat Amadou niet meer als lid van Steeds Hooger voorkwam in SportLink, het registratiesysteem van de KNVB. Navraag door Van der Wel bij de KNVB leerde dat, volgens SportLink, Amadou nooit lid is geweest van Steeds Hooger. Volgens datzelfde systeem stond hij van 2 februari 2019 tot 5 maart 2019 nog altijd als lid bij SV Gouda ingeschreven en speelde hij op 9 februari 2019 zelfs een wedstrijd voor Gouda JO17-2.

Meerdere keren is er om opheldering gevraagd bij de KNVB. “Het enige wat we te horen krijgen is dat, de door Amadou gespeelde wedstrijd bij SV Gouda, in SportLink staat en het dus bewezen is”, aldus Steen. Amadou weet niks van die wedstrijd, hij was immers speler van Steeds Hooger. De mailwisselingen tussen Steeds Hooger en de KNVB van augustus en september 2018, de 24 gespeelde wedstrijden in het tweede elftal en de aangeleverde databestanden uit SportLink bewijzen dat Amadou wel degelijk geregistreerd stond bij Steeds Hooger en daar zijn wedstrijden speelde. Deze stukken worden derhalve niet als bewijs aangenomen door de voetbalbond.

Inmiddels heeft ook SV Gouda ook ontlastend verklaart: “Amadou heeft zich formeel nooit uitgeschreven bij SV Gouda. Nadat hij enige tijd niet meer was verschenen is bij navraag vastgesteld dat Amadou naar Rotterdam was verhuisd en niet meer kon voetballen bij SV Gouda. Hij heeft geen wedstrijden gespeeld in het seizoen 2018-2019. Wel stond hij nog als lid genoteerd en was hij ingedeeld in een team. Via de KNVB app kon Amadou, als speler van het betreffende elftal, wel als speler op het wedstrijdformulier worden gezet. Bij de betrokken wedstrijd is dat per ongeluk gebeurd. Dit had niet moeten gebeuren,” aldus jeugdvoorzitter René van Koetsveld van SV Gouda.

Steeds Hooger voorzitter Sander Vis is duidelijk: “we zitten enorm in onze maag met de starre houding van de KNVB en onder geen enkele voorwaarde leggen we ons hierbij neer.” Door de samenstelling van onze club is er voor Amadou momenteel geen oplossing. Bij Steeds Hooger zijn in totaal 14 seniorenteams waarvan dit seizoen alleen het eerste elftal een prestatieve functie heeft. Alle andere, recreatieve, teams spelen voor de lol wekelijks hun wedstrijden. “De derde helft is voor deze elftallen belangrijker dan winst of verlies en er wordt meer bier gedronken dan fris. Een instelling die uitstekend past bij onze bloeiende vereniging maar niet bij het ambitieniveau van Amadou. Ook hebben we geen jeugdteams waarin hij kan en mag spelen,” aldus Vis.

De KNVB heeft wel twee oplossingen. Terug naar SV Gouda. Dat betekent voor hem de rest van het prille seizoen zes kwartier met het openbaar vervoer of zeven kwartier op de fiets, enkele reis. De andere aangedragen optie is om in een lager elftal zijn wedstrijden te gaan spelen. Totaal onaanvaardbaar vinden de bestuurders van de club. “Voor Amadou is het een grote teleurstelling en wij gaan er alles aan doen om hem te helpen. We gaan de komende dagen nogmaals proberen om de KNVB op andere gedachten te brengen. Amadou hoort bij deze club,” zegt Steen.

Het bestuur van Steeds Hooger is zich aan het bezinnen op vervolgstappen. “We hebben geen idee waar het mis is gegaan en krijgen hier ook geen antwoord op. Misschien ligt het aan ons, misschien aan Sportlink, SV Gouda of aan de KNVB. We hebben echt geen idee, het maakt ook niet uit in onze mening. Feit is dat Amadou op geen enkele wijze hiervoor verantwoordelijk kan worden gehouden. Zijn belang moet bovenaan staan en de betrokken partijen moeten er alles aan doen om hem lekker te laten voetballen,” vindt Steen.

Op donderdag 19 september is er voor het laatst contact geweest met de KNVB en is nogmaals gewezen op de omstandigheden, het belang voor Amadou en de feiten zoals die er liggen. De gehele casus is voorgelegd aan Jan Dirk van der Zee en als Algemeen directeur Amateurvoetbal eindverantwoordelijk voor de gang van zaken. Vooralsnog wachten we tot maandag 30 september. Dan hebben we de KNVB een redelijke termijn geboden om met een reactie te komen.

Wordt vervolgd!