Dames 1 – Floreant: “Voor de stuit”

Zondagochtend 11:00. Om me heen hoor ik raspende kuchjes en af en toe een neus die theatraal wordt opgehaald. Dames 1 heeft zich verzameld om de stamtafel. 16 stuks, vers uit bed. Een luxe die we ons elke week weer kunnen veroorloven. Maxi to the cosy zeg maar.
“Vandaag komen mijn zus, nichtje en vriendin kijken” hoor ik Lyd zeggen. “Ik moet shinen!” Er gaat een instemmend gemompel de tafel over en we besluiten dat ‘alle ballen op Lyd’ het strijdplan van de wedstrijd wordt.

Britt heeft nog steeds niet geworpen dus is er ook weer bij. Ik begin me zorgen te maken. Gerucht gaat dat ze heeft getekend voor een bevalling aan de zijlijn, zodat ze daarna direct het veld weer op kan. Kijk, wat ons betreft geen probleem. Alleen we zijn al met 16 spelers dus scheids zou het nooit goedkeuren. Kind of geen kind, regels zijn regels.

Floreant staat op het programma, die kennen we nog wel van vroegah. Daarmee bedoel ik 12 maanden geleden. Wanneer wij al lang en breed warmgelopen zijn, komen zij pas het veld op kachelen. Die hebben er duidelijk zin in. Ik krijg het vermoeden dat dit weleens een overwinning zou kunnen worden.

We beginnen de wedstrijd wat gezapig maar krijgen al snel een vrije trap mee. Sanne vuurt deze rakelings over het doel en dan we zijn wakker. Hop met die geit, ff lekker ballen nu! We tikkitakken de bal met gemak rond en Liz krijgt ‘m mooi mee naar voren. Schot op de keep, gegrabbel en de bal rolt voor het doel langs. Een vervroegd sinterklaascadeautje voor deze razende reporter: tik! 1-0. Geen schoonheidsprijs, wel een praktisch doelpuntje die ons op voorsprong brengt. Dat stelt de gemoederen gerust.

Dan, vanuit het niets, gaan we de bietenbrug op. Geen idee wat er aan de hand is maar achterin ontstaat er, tot driemaal toe, paniek. Van die paniek dat keep Sam ergens ver over de 16 gras ligt te eten en niemand tussen de bal en onze doellijn staat. Heel Steeds Hooger doet een schietgebedje en de spits van Floreant schiet.. naast. Haha! Super gênant voor hun, wij mega blij.

Gelukkig herpakken we ons. Vallie zet de verdediging weer neer en Esmee, die nog iets met zichzelf goed te maken heeft, scoort vanuit een counter de 2-0. Keurig een hoek uitgekozen en niet de paal geraakt.
Kort daarna geeft spitsie ikkemans een voorzet vanaf rechts. 44 ogen volgen in slowmotion de bal die de verre hoek in vliegt. Dan zit er niets anders op dan doen alsof je dat helemaal hebt uitgedacht.

We gaan met 3-0 de kleedkamer in voor een kopje thee.

De tweede helft is een ode aan Eus. Eus heet eigenlijk Esmeralda. Bij Esmeralda denk je waarschijnlijk aan de buikdansende zigeuner van ‘De klokkenluider van de notre dame’. Het vriendinnetje van Quasimodo. Zie je die Esmeralda een vrije trap over de zestien nèt onder de lat toucheren en daarna een doelpunt dóór de benen van de keeper scoren? Nee, dat kan alleen onze Eus.

Eindstand: 5-0. Niet alleen hulde aan de doelpuntenmakers. Het was vandaag een goed geoliede machine. We beginnen elkaar zowaar te coachen, bijten ons vast in de tegenstander en vangen te bal een keer vóór de stuit op. Vóór de stuit! Dat zijn gewoon serieuze verbeteringen.

Floriant taait af, die hebben na ons ‘zwarte momentje’ eigenlijk geen fatsoenlijke kans meer gehad. Lekker douchen meiden, wij vieren feest.